Лавина от фалити заради пандемията CОVID-19 грози туристическия бранш. Спадът в

...
Лавина от фалити заради пандемията CОVID-19 грози туристическия бранш. Спадът в
Коментари Харесай

Туризмът поиска данъчна ваканция за 12 месеца

Лавина от банкрути поради пандемията CОVID-19 грози туристическия отрасъл. Спадът в оборотите на туроператорите, местата за настаняване, заведенията за хранене и обвързваните с туризма транспортни компании към този момент доближава 75%. Летният сезон е пред неуспех. Масово са анулирани пътувания и почивки през март и април, поради което все още единствено за тези два месеца загубите са над 20 млн. лева 60% от компаниите в туризма са декларирали, че са в развой или им следва освобождение на личен състав.

Това оповестиха на специфична конференция представители на браншовите сдружения в туризма. Те прозоваха държавното управление за незабавни ограничения за да се запазят работните места и ликвидацията на стотици бизнеси. 

На първо място страната би трябвало да поеме осигурителните вноски на работодателите в туризма за период от 12 месеца, считано от 1 април. Също за 12 месеца настояваме за безлихвена пролонгация на Данък добавена стойност, локалните налози и такса боклук, уточни Даниела Стоева, ръководител на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА). 

Като избавителна мярка браншът настоява чрез Българската банка за развиване да бъдат безлихвено рефинансирани с към 200 млн. лева заемите на компаниите към комерсиалните банки. Освен това компаниите искат едногодишен мораториум върху влизането в действие от 1 август на Наредба 18 за касовите апарати. 

Заради всеобщите анулации на предплатени пътувания и почивки туроператорите упорстват още да се преразгледа законовата наредба, съгласно която организациите би трябвало да върнат в 14 дневен период парите на клиентите си.

Браншът е изпратил към този момент настояванията си в държавното управление. Те са подписани от Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА). Българския съюз за балнеология и СПА туризъм (БУБСПА), Българската асоциация на туристическите организации  (БАТА), Националния ръб по туризъм (НБТ), Българската хотелиерска асоциация (БХРА), Българското конгресно бюро (БКБ).

Настояваме да се сътвори Национален стопански щаб, в който да се обсъдят незабавни избавителни ограничения за цялата стопанска система на страната с присъединяване на всички стопански министри и министърът на финансите, съобщи Поли Карастоянова от Националния ръб по туризъм.

 

Очаквайте детайлности

 

 

Българския съюз за балнеология и СПА туризъм (БУБСПА), Българската асоциация на туристическите организации  (БАТА), Националния ръб по туризъм (НБТ), Българската хотелиерска асоциация (БХРА), Българското конгресно бюро (БКБ)
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР